Doživetja

//Doživetja
Doživetja 2018-06-18T17:28:04+00:00

MUZEJ BAROKA

Muzej baroka, odprt avgusta 2015, ponuja stalno razstavo 43 originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur iz kalvarijskih kapel, s pomočjo video projekcije obiskovalca popelje na ogled petih najlepših baročnih cerkva Obsotelja in Kozjanskega.

V muzejski postavitvi so kipi izvzeti iz konteksta skupin v kapelah, da lahko laže razumemo in dojamemo njihovo umetniško razsežnost. Originalne kipe lahko obidemo, si jih ogledamo in doživimo iz vseh zornih kotov, kar omogoča temeljit vpogled v kiparsko ustvarjanje v sredini 18. stoletja.

Kontakt: 03 81 85 617, 031 575 056
Delovni čas: Ponedeljek zaprto. Torek – petek: 9.00 – 16.00
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Več o Muzeju baroka.
Več fotografij.

VINSKA KLET

Vabimo vas, da obiščete vinsko klet v Šmarju pri Jelšah, ki hrani bogato število različnih vin. V vinski kleti domuje Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta, ki trenutno v svojem naslovu združuje 196 lokalnih vinarjev in deluje že od leta 1994. Vinogradniki pridelujejo kakovostno vino in grozdje. Prepustite se njihovemu razvajanju.

Odprto po predhodnem dogovoru.

Kontakt: 031 348 042
Odprto po predhodnem dogovoru.
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Več fotografij.

ČAR VRTA

Pod več kot sto let staro lipo in orehom, poleg cerkve sv. Roka nad Šmarjem pri Jelšah, stoji vsaj dve stoletji stara hiša, za katero je na sončni, južni strani čaroben VRT z RAZGLEDOM po slikoviti kozjanski pokrajini. V vrtu se lahko pod strokovnim vodstvom sprehodite med številnimi vrstami okrasnih trajnic in drevnin, mnoge med njimi imajo tudi zdravilne in začimbne učinke.

Pridite in doživite vrt z vsemi čutili in ob obisku napolnite svojo dušo.

Kontakt: 031 764 427, e-pošta: nada.vreze@amis.net
Ogledi so možni od maja do oktobra le po predhodnem dogovoru.
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Več o ČARu VRTa: https://nadavreze.wordpress.com/category/ogledni-vrt-display-garden/

KMETIJA VIZJAK

Kmetija Vizjak je inovativna kmetija, kjer s čilijem in medom ustvarja mlad, ustvarjalen podjetnik Matic Vizjak. Leta 2017 je prejel nagrado za najbolj inovativnega kmeta v RS. Njegova zgodba navdihuje mnoge mlade podjetnike na začetku poti. Ogled kmetije je voden, družina predstavi svojo zgodbo in vas razvaja z domačimi okusi.

Kontakt: 041 913 999, e-pošta: info@kmetija-vizjak.si
Ogledi so možni od maja do oktobra le po predhodnem dogovoru.
Naslov: Zadrže 19,3240 Šmarje pri Jelšah

Več o kmetiji Vizjak.
Več fotografij.

VINOGRADNIŠTVO KOLAR

Vabi vas vinogradništvo Kolar, ki se nahaja v bližini rojstne hiše Antona Martina Slomška in rastišča velikonočnice, na osamelem Krasu, pobočjih nekdanjih vinogradov Celjskih grofov, kjer že od leta 1602 uspevajo Kolarjeva vina.​​ Tu je lep svet. Vse več je vinogradov, ki razigrano valovijo z griča na grič, vsi so obrnjeni proti jugu, tako da čez dan ujamejo kar največ sonca.

Prijazna družina vam bo postregla s kapljico pristnega domačega vina.

Kontakt: 031 694 782, 041 947 513, e-pošta: kolaruros91@gmail.com
Odprto po predhodnem dogovoru.
Naslov: Spodnja Ponkvica 17 a, 3231 Grobelno

Več o vinogradništvu Kolar.
Več fotografij.

KMETIJA GORSKA ROŽA

Na zeliščni kmetiji Gorska roža si lahko ogledate, kako pridelujejo zelišča in s tem nastanek njihovih izdelkov. Zelišča pridelujejo na sonaraven način – naravi prijazno, brez mineralnih gnojil in škropiv, polja ročno obdelujejo, ročno pobirajo pridelek, zelišča ročno očistijo odpadlih, odmrlih in poškodovanih delov. Rastline sušijo naravno ali v sušilnici za zelišča. Suhih zelišč ne meljejo, ampak ročno režejo ali drobijo. Z načinom pridelave ne pridelajo ogromnih količin zelišč, so pa zato zelišča kakovostna. Tako pridelana, očiščena in skrbno shranjena zelišča čakajo na vašo pozornost in na možnost, da vam služijo in so uporabljena z ljubeznijo.

Kontakt: 041 873 094
Odprto po predhodnem dogovoru.
Naslov: Pečica 44, Podplat

Več o kmetiji Gorska roža.