14. Pozdrav vinu

/14. Pozdrav vinu
Loading Dogodki
  • Ta dogodek je že minil.

Že 14. tradicionalna prireditev Pozdrav vinu v Šmarju pri Jelšah bo v nedeljo, 17. novembra 2019, od 10. do 14. ure na ploščadi pred Kulturnim domom.
Dogodek, posvečen mlademu vinu, se bo začel s sveto mašo v župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Šmarju pri Jelšah. V osrednjem delu slovesnosti na ploščadi bo simbolični krst mladega vina, ki ga bodo med prvimi poskusili Meta Frangež, slovenska vinska kraljica, člani Evropskega reda vitezov vina, župan Matija Čakš in Jani Vreže, predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah.
V sklopu prireditve bo odprta razstava gvašev (faksimil) sort vinske trte, ki sta jim med leti 1830 in 1840 upodobila brata Vinzenz in Conrad Kreutzer. Razstavo je pripravil Kmetijsko gozdarski zavod Maribor v soorganizaciji Občine Šmarje pri Jelšah. Izjemna razstava bo brezplačno na ogled v času prireditve Pozdrav vinu in še vsaj mesec dni v Skazovi hiši.
Obiskovalci bodo lahko v času nedeljske prireditve obiskali Muzej baroka z edinstveno zbirko baročnih kipov. Ogledali si bodo lahko še Skazovo hišo, ki je bila obnovljena v sklopu projekta In cultura veritas. Obnovljena sta bila pročelje južne fasade in stopnišče, ki ima novo ograjo, v avli so restavrirane freske, dodatno je opremljena Šmarska vinska klet.
Vseskozi bo na ploščadi odprta lokalna tržnica, na kateri bo mogoče kupiti suhomesnate izdelke, piškote, pecivo, pekovske izdelke, lončene čaše, bučnice, ocvirke … Prijetno nedeljsko druženje ob žlahtni kapljici in šmarski kisli juhi bodo popestrili učenci osnovne šole Šmarje pri Jelšah, plesalci Zavoda Prom – plesnega studia Zvončica in glasbeni duo La Vivo.
Prireditev organizirajo Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta, Turistično društvo Šmarje pri Jelšah, Zavod za turizem, šport in mladino ter Občina Šmarje pri Jelšah. Prireditev je del aktivnosti projekta In cultura veritas čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška. Aktivnost je sofinacirana s sredstvi ESRR.