Na izlet v Šmarje

//Na izlet v Šmarje

Na izlet v Šmarje

Pridite na izlet v Šmarje pri Jelšah, kjer vas bo osupnila zelena narava in edinstvena kalvarija, ki vas bo popeljala do razkošne baročne cerkve Svetega Roka.

KALVARIJA IN CERKEV SV. ROKA

Pot trpljenja, ki je speljana k romarski cerkvi sv. Roka, velja za najobsežnejši pasijonski kompleks v Sloveniji. 14 kapel križevega pota opremljenih z bogatim baročni dekorjem je razporejenih ob cikcakasti poti prosti romarski cerkvi sv. Roka. Cerkev sv. Roka je bila grajena postopoma, vendar za leto njenega nastanka štejemo 1646. Legenda pravi, da sta leta 1645 dva domačina prinesla kugo iz Ptuja v Šmarje, katera je kratkem času pomorila več kot dvesto ljudi. In da bi se rešili te nadloge so na vzpetini nad Šmarjem sezidali kapelico. Bog je na priprošnjo Matere božje, sv. Roka in sv. Boštjana uslišal njihove molitve ter kugo pregnal iz dežele.

 

MUZEJ BAROKA

Pod kalvarijo stoji Muzej baroka. Ta ponuja stalno razstavo 43 originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur iz kalvarijskih kapel. Originalne kipe lahko obidete, si jih ogledate in doživite iz vseh zornih kotov, kar omogoča vpogled v kiparsko ustvarjanje v sredini 18.stoletja.

KONTAKT:  Cesta na Sv. Rok 1, 3240 Šmarje pri Jelšah,
+386 (0)3 81 85 617, +386 (0)31 575 056
info@muzejbaroka.si

ČAR VRTA

Pod več kot sto let staro lipo in orehom, poleg cerkve sv. Roka nad Šmarjem pri Jelšah, stoji vsaj dve stoletji stara hiša, za katero je na sončni, južni strani čaroben VRT z RAZGLEDOM po slikoviti kozjanski pokrajini. V vrtu se lahko pod strokovnim vodstvom sprehodite med številnimi vrstami okrasnih trajnic in drevnin, mnoge med njimi imajo tudi zdravilne in začimbne učinke. Pridite in doživite vrt z vsemi čutili in ob obisku napolnite svojo dušo.

KONTAKT: Nada Vreže,  nada.vreze@amis.net, +386 (0) 31 764 427

KNEIPP PARK

Kneippov park sestavljajo funkcionalne enote, sestavljene iz terapevtskih elementov. Predmetna ureditev je rezultat vključevanja treh elementov: gibanje, počitek in  fitoterapija. Posamezne elemente parka lahko med seboj poljubno kombinirate, o načinu uporabe pa se informirate preko informativnih tablic.

FIT PARK ŠMARJE PRI JELŠAH IN HIŠKA V GOZDU PRI OSNOVNI ŠOLI

Trim steza je tekaška steza v naravi ob kateri so postavljeni vadbeni elementi. Ti elementi omogočajo naravna gibanja ljudi, s čimer se krepi psihofizična pripravljenost ljudi. Tekaška steza se oblikuje od ene vadbene postaje do druge. Postavitev je prilagojena stopnjevanju vadbe od začetka, kjer so elementi za ogrevanje, preko težjih elementov, kjer se vadba stopnjuje, do lažjega, ki je namenjen zmanjševanju intenzivnosti vadbe. Športni park je s svojimi vadbenimi elementi primeren za vse starostne skupine ljudi.

Hiška v gozdu vas nagovarja, da jo obiščite kot posamezniki, družine ali skupine in se prepustite pedagoškim, rekreacijskim ali  kulturnim  aktivnostim. Lahko pa ne počnete čisto nič in izvajate le gozdno kopel. Z vključitvijo vseh čutil v gozdu boste iz njega prišli domov polni miru.

 

KELTSKI HOROSKOP

Keltski horoskop se nahaja na 4 lokacijah v Šmarju. Vključuje drevesne vrste, ki so jih častili druidi. 13 jih je razporejenih na podlagi lunarnih mesecev, medtem ko pa dodatna drevesa temeljijo na razporeditvi sončevega cikla. Po horoskopu se najprej prebere opis drevesa, ki vlada lunarnemu mesecu, v katerem ste rojeni, potem pa še specifičen opis za drevo, ki vlada dnevu oz. obdobju, v katerem je vaš rojstni dan.

2020-06-16T13:32:21+02:00 15. 6. 2020|