Doživetja

//Doživetja
Doživetja 2020-05-27T08:09:09+02:00

MUZEJ BAROKA

Muzej baroka, odprt avgusta 2015, ponuja stalno razstavo 43 originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur iz kalvarijskih kapel, s pomočjo video projekcije obiskovalca popelje na ogled petih najlepših baročnih cerkva Obsotelja in Kozjanskega.

V muzejski postavitvi so kipi izvzeti iz konteksta skupin v kapelah, da lahko laže razumemo in dojamemo njihovo umetniško razsežnost. Originalne kipe lahko obidemo, si jih ogledamo in doživimo iz vseh zornih kotov, kar omogoča temeljit vpogled v kiparsko ustvarjanje v sredini 18. stoletja.

Kontakt: 03 81 85 617, 031 575 056
Delovni čas: Ponedeljek zaprto. Torek – petek: 9.00 – 16.00
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Več o Muzeju baroka.
Več fotografij.

ŠMARSKA VINSKA KLET

Vabimo vas, da obiščete vinsko klet, ki nudi degustacijo kakovostnih vin lokalnih vinogradnikov. V vinski kleti domuje Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta, ki trenutno v svojem naslovu združuje 196 lokalnih vinarjev in deluje že od leta 1994.

Kontakt: 031 348 042, 041 731 671
Odprto po predhodnem dogovoru.
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Več fotografij.

ŠMARSKI TURISTIČNI PREPLET
Narava, kultura in šport

KNEIPP PARK

Kneippov park sestavljajo funkcionalne enote, sestavljene iz terapevtskih elementov. Predmetna ureditev je rezultat vključevanja treh elementov: gibanje, počitek in  fitoterapija. Posamezne elemente parka lahko med seboj poljubno kombinirate, o načinu uporabe pa se informirate preko informativnih tablic.

KELTSKI HOROSKOP

Keltski horoskop se nahaja na 4 lokacijah v Šmarju. Vključuje drevesne vrste, ki so jih častili druidi. 13 jih je razporejenih na podlagi lunarnih mesecev, medtem ko pa dodatna drevesa temeljijo na razporeditvi sončevega cikla. Po horoskopu se najprej prebere opis drevesa, ki vlada lunarnemu mesecu, v katerem ste rojeni, potem pa še specifičen opis za drevo, ki vlada dnevu oz. obdobju, v katerem je vaš rojstni dan.

HIŠKA V GOZDU

Hiška v gozdu vas nagovarja, da jo obiščite kot posamezniki, družine ali skupine in se prepustite pedagoškim, rekreacijskim ali  kulturnim  aktivnostim. Lahko pa ne počnete čisto nič in izvajate le gozdno kopel. Z vključitvijo vseh čutil v gozdu boste iz njega prišli domov polni miru.

FIT PARK ŠMARJE PRI JELŠAH

Trim steza je tekaška steza v naravi ob kateri so postavljeni vadbeni elementi. Ti elementi omogočajo naravna gibanja ljudi, s čimer se krepi psihofizična pripravljenost ljudi. Tekaška steza se oblikuje od ene vadbene postaje do druge. Postavitev je prilagojena stopnjevanju vadbe od začetka, kjer so elementi za ogrevanje, preko težjih elementov, kjer se vadba stopnjuje, do lažjega, ki je namenjen zmanjševanju intenzivnosti vadbe. Športni park je s svojimi vadbenimi elementi primeren za vse starostne skupine ljudi.

Vstop prost.

Kontakt: 031 348 042, E-pošta: info@tsm-smarje.si

Kraj: Šmarje pri Jelšah

RAFOV ROV

V podzemlje Babne Gore je gospod Rafael izklesal svoj rov, Rafov rov. 35 metrov dolžine  je pod vinograde vdolbel sobi s točilnim pultom, sodom ter srčevo damo.  Rafael je prispodobo za svoje delo našel v Krtku. Tako ima Krtek pri Artičkovih svoj hostel in kamrico ter obiskovalce usmerja skozi brunarico v rov in zemljanko, kjer doživite nepozabno doživetje.

Kontakt: 031 878 211

Odprto po predhodnem dogovoru.

Kraj: Sveti Štefan

ČAR VRTA

Pod več kot sto let staro lipo in orehom, poleg cerkve sv. Roka nad Šmarjem pri Jelšah, stoji vsaj dve stoletji stara hiša, za katero je na sončni, južni strani čaroben VRT z RAZGLEDOM po slikoviti kozjanski pokrajini. V vrtu se lahko pod strokovnim vodstvom sprehodite med številnimi vrstami okrasnih trajnic in drevnin, mnoge med njimi imajo tudi zdravilne in začimbne učinke.

Pridite in doživite vrt z vsemi čutili in ob obisku napolnite svojo dušo.

Kontakt: 031 764 427, e-pošta: nada.vreze@amis.net
Ogledi so možni od maja do oktobra le po predhodnem dogovoru.
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Več o ČARu VRTa: https://nadavreze.wordpress.com/category/ogledni-vrt-display-garden/

KMETIJA VIZJAK

Kmetija Vizjak je inovativna kmetija, kjer s čilijem in medom ustvarja mlad, ustvarjalen podjetnik Matic Vizjak. Leta 2017 je prejel nagrado za najbolj inovativnega kmeta v RS. Njegova zgodba navdihuje mnoge mlade podjetnike na začetku poti. Ogled kmetije je voden, družina predstavi svojo zgodbo in vas razvaja z domačimi okusi.

Kontakt: 041 913 999, e-pošta: info@kmetija-vizjak.si
Ogledi so možni od maja do oktobra le po predhodnem dogovoru.
Naslov: Zadrže 19,3240 Šmarje pri Jelšah

Več o kmetiji Vizjak.
Več fotografij.

VINOGRADNIŠTVO KOLAR

Vabi vas vinogradništvo Kolar, ki se nahaja v bližini rojstne hiše Antona Martina Slomška in rastišča velikonočnice, na osamelem Krasu, pobočjih nekdanjih vinogradov Celjskih grofov, kjer že od leta 1602 uspevajo Kolarjeva vina.​​ Tu je lep svet. Vse več je vinogradov, ki razigrano valovijo z griča na grič, vsi so obrnjeni proti jugu, tako da čez dan ujamejo kar največ sonca.

Prijazna družina vam bo postregla s kapljico pristnega domačega vina.

Kontakt: 031 694 782, 041 947 513, e-pošta: kolaruros91@gmail.com
Odprto po predhodnem dogovoru.
Naslov: Spodnja Ponkvica 17 a, 3231 Grobelno

Več o vinogradništvu Kolar.
Več fotografij.

KMETIJA GORSKA ROŽA

Na zeliščni kmetiji Gorska roža si lahko ogledate, kako pridelujejo zelišča in s tem nastanek njihovih izdelkov. Zelišča pridelujejo na sonaraven način – naravi prijazno, brez mineralnih gnojil in škropiv, polja ročno obdelujejo, ročno pobirajo pridelek, zelišča ročno očistijo odpadlih, odmrlih in poškodovanih delov. Rastline sušijo naravno ali v sušilnici za zelišča. Suhih zelišč ne meljejo, ampak ročno režejo ali drobijo. Z načinom pridelave ne pridelajo ogromnih količin zelišč, so pa zato zelišča kakovostna. Tako pridelana, očiščena in skrbno shranjena zelišča čakajo na vašo pozornost in na možnost, da vam služijo in so uporabljena z ljubeznijo.

Kontakt: 041 873 094
Odprto po predhodnem dogovoru.
Naslov: Pečica 44, Podplat

Več o kmetiji Gorska roža.