ZELIŠČNA KMETIJA GORSKA ROŽA

///ZELIŠČNA KMETIJA GORSKA ROŽA
ZELIŠČNA KMETIJA GORSKA ROŽA 2018-04-06T10:33:08+02:00

Kmetija se nahaja v naselju Pečica in leži na nadmorski višini 540 m, odmaknjena od večjih mest in industrije. Smo skoraj na vrhu Nunske gore (546 m), ki je najvišji vrh občine Šmarje pri Jelšah. Kmetijo vodiva skupaj z možem, pomagajo nama še ostali družinski člani in prijatelji.

Na naši kmetiji zelišča pridelujemo na sonaraven način – naravi prijazno, brez mineralnih gnojil in škropiv, polja ročno obdelujemo, ročno pobiramo pridelek, zelišča ročno očistimo odpadlih, odmrlih in poškodovanih delov. Rastline sušimo naravno ali v sušilnici za zelišča. Suhih zelišč ne meljemo, ampak ročno režemo ali drobimo. Z našim načinom pridelave ne pridelamo ogromnih količin zelišč, so pa zato naša zelišča kakovostna. Na čistih okoliških gričih nabiramo le tiste rastline, katere se ne da ali jih je nesmiselno pridelovati. S tem ohranjamo naše okolje in popestrimo raznolikost naše krajine. Zdravilne rastline nabiramo skozi celo leto, odvisno od vrste in dela rastline, ki ga nameravamo nabrati. Čas nabiranja je ključnega pomena in je odvisen od podnebnih razmer in nadmorske višine. Nabiramo samo v suhem vremenu, nikoli zjutraj, ko je še rosa, najbolje je okoli poldneva. Nekatera zelišča nabiramo tudi v popoldanskem času zaradi večje vsebnosti eteričnih olj in drugih zdravilnih učinkovin. Zvečer je zdravilnost rastlin manjša zaradi kroženja sokov podnevi in zvečer oziroma ponoči. Nikoli ne nabiramo mokrih rastlin. Rastline, ki imajo močan vonj, kot so na primer timijan, bazilika, majaron, meta, in podobno, nabiramo v vročem, suhem dnevu, opoldne, ko imajo največ eteričnih olj. Po daljšem deževju počakamo vsaj 3 dni, preden se lotimo nabiranja. Upoštevamo tudi lunine mene, torej kdaj so primerni dnevi za nabiranje cvetov, listov, korenin, plodov. Ob tistih dnevih so vsebnosti v zdravilnem delu rastline še večje in so tudi bolj obstojne. Tako pridelana, očiščena in skrbno shranjena zelišča čakajo na vašo pozornost in na možnost, da vam služijo in so uporabljena z ljubeznijo.

Zelišča pakiramo v različne embalaže, ki se prilagajajo posameznikovim potrebam in trgu (papirnate vrečke, kovinska embalaža, kartonske prehrambne dozice, kozarci na patent) in so primerni tudi za različne priložnosti – obdarovanja, poslovna darila, rojstne dneve … V ponudbi imamo nekaj stalnih čajnih mešanih, vedno pa se trudimo prilagajati vsakemu posamezniku in mu ponuditi zelišče ali mešanico samo za njegove potrebe. Poudariti moram, da so naše zeliščne čajne mešanice vedno drugačne. Mi nismo industrija in to nam tudi ni cilj. Zelišč ne uvažamo ali dokupujemo. Če zaloga poide, vam povemo, da zelišča trenutno ni na zalogi. Naš pridelek je odvisen od letine. Vedno se spreminjamo in prilagajamo, tako kot narava. Pravilno posušena in hranjena zelišča ohranijo svoje učinkovine kvečjemu leto dni, ker se sčasoma njihove koristne lastnosti pričnejo izgubljati, zato tudi nimamo velikih zalog zelišč, narava pa nam vsako leto znova podari nove. Zelišča imajo svojo zavest in nam ponudijo več zdravilnosti in pomoči, če smo do njih spoštljivi, ponižni in iskreni. Poleg posameznih zelišč in čajnih mešanic nastajajo pri nas tudi tinkture, mazila iz zelišč, macerati – zelišče, namočeno v olje ipd. Vsi izdelki so vedno sveže narejeni in v manjših serijah.

Poleg gojenja, nabiranja in predelave zelišč se ukvarjamo tudi s pridelavo zelenjave in žit. V naši ponudbi so različni sadni sokovi in zeliščni sirupi, marmelade, vložena zelenjava in sadje, različne moke in kaše. Izdelujemo tudi sušilnice za zelišča, ki so lahko po meri in željah posameznika. Na kmetiji imamo svoj mlin na kamne za žita, star okoli 200 let, obnovljen. V prvi vrsti bomo mleli žita za lastne potrebe, v manjši meri tudi kot storitev drugim. Razmišljamo tudi v smeri, da bi izdelovali mline za manjše uporabnike.

Izdelujemo lesene izdelke iz domačega lesa. Obliko izdelka nam največkrat narekuje kar les sam, ki vedno ponuja nekaj novega. Vsak izdelek je ročno izdelan in okrašen (poslikan) po naročilu ali po lastni inspiraciji, zato lahko prav za vsak izdelek trdimo, da je unikat. Izdelujemo kuhinjske izdelke iz lesa, ki so lahko uporabnega ali dekorativnega namena, izdelke za otroke (igrače …), lesene darilne skrinje, unikatne zibelke, kalupe za vlivanje mil … unikatne ročno narejene izdelke, ki so plod tako naše kot naročnikove domišljije.

Izvajamo predavanja na temo zelišč in njihove uporabe, razne krožke in delavnice, kjer dopolnimo znanje o gojenju in nabiranju zelišč in začimb, pravilnem shranjevanju ter njihovi uporabi v kulinariki, kozmetiki, izdelavi naravnih čistil … Predavanja in delavnice izvajamo na povabilo društev, organizacij, večjih skupin ljudi, ki so željni znanja o zdravilni moči rastlin.

V poletnih mesecih, od maja do konca avgusta, pa je na naši kmetiji možen tudi voden ogled zelišč in mlina na kamne. Označene gredice zelišč popeljejo obiskovalce v svet zelišč, poučimo jih o pomenu in učinkovinah v zeliščih. Ogled traja približno dve uri in tako spoznate zdravilna zelišča, grme, drevesa, ki jih lahko povohate, okusite in začutite z vsemi čutili. Ogled se zaključi v mlinu, kjer spoznate zrna različnih žit, postopek čiščenja žita in mletja. Naužili se boste svežega zraka, se spočili ter osvežili z domačimi zeliščnimi dobrotami. Za ogled je potrebna predhodna najava.

Kontakt: 041 873 094
Odprto po predhodnem dogovoru.
Naslov: Pečica 44, Podplat

Več o kmetiji Gorska roža.