Naravna in kulturna dediščina

//Naravna in kulturna dediščina
Naravna in kulturna dediščina 2020-05-22T08:54:16+02:00

KALVARIJA IN CERKEV SVETEGA ROKA

Po vijugasti poti se lahko sprehodite po Kalvariji med štirinajstimi kapelami, opremljenimi z bogatim baročnim dekorjem, ki vodijo do ene izmed petih najlepših baročnih cerkva Kozjanskega in Obsotelja, do znamenite romarske cerkve sv. Roka, ki spada med najlepše cerkve na Slovenskem. Ob lepem vremenu – posebno še po dežju – lahko z vrha hriba vidite več kot petdeset cerkva štajersko-koroško obmejnega gorovja. V poletnem času se tu odvije tradicionalno Rokovo poletje (izbrani akustični koncerti v cerkvi sv. Roka), udeležite se lahko tudi tradicionalne romarske procesije na dan Marijinega vnebovzetja in na dan, ko goduje Rok.

Kontakt: 03 81 85 617, 031 575 056
Odprto po predhodnem dogovoru.
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Več o cerkvi sv. Roka in Kalvariji v Šmarju pri Jelšah.

MUZEJ BAROKA

Muzej baroka, odprt avgusta 2015, ponuja stalno razstavo 43 originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur iz kalvarijskih kapel, s pomočjo video projekcije obiskovalca popelje na ogled petih najlepših baročnih cerkva Obsotelja in Kozjanskega.

V muzejski postavitvi so kipi izvzeti iz konteksta skupin v kapelah, da lahko laže razumemo in dojamemo njihovo umetniško razsežnost. Originalne kipe lahko obidemo, si jih ogledamo in doživimo iz vseh zornih kotov, kar omogoča temeljit vpogled v kiparsko ustvarjanje v sredini 18. stoletja.

Kontakt: 03 81 85 617, 031 575 056,
E-pošta: info@muzejbaroka.si

Delovni čas: Ponedeljek zaprto.
Torek – petek: 9.00 – 16.00

Kraj: Šmarje pri Jelšah

Več o Muzeju baroka.

SREDNJEVEŠKI TRG LEMBERG

V Lembergu si lahko ogledate Rotovž (muzej, v katerem je prikazano življenje Lemberžanov v preteklosti).

Kontakt: 031 348 042
Odprto po predhodnem dogovoru.
Kraj: Lemberg

Več o srednjeveškem trgu Lemberg.

MARIJINA CERKEV NA SLADKI GORI

Na Sladki Gori že od daleč zagledamo lepoto več kot 250 let stare baročne cerkve, ki spada med najpomembnejše kulturne spomenike na Štajerskem in premore eno najlepših notranjščin v Sloveniji. Cerkev obkroža vrsta vinorodnih gričev z zidanicami, do katerih se lahko sprehodite in okusite lokalno vino ter kulinariko.

Kontakt: 031 348 042
Odprto po predhodnem dogovoru.
Kraj: Sladka Gora

Več o Marijini cerkvi na Sladki Gori

SEDOVŠKA DOMAČIJA

Rodeževa ali po domače Sedovška domačija je dobila ime po hribu Sedovcu, ob vznožju katerega stoji. Zaradi izjemne lege, časa nastanka, funkcionalnosti, načina gradnje z veliko mero estetskega pristopa in kamnoseške tradicije predstavlja vrhunski kulturni spomenik, edino tovrstno ohranjeno etnološko dediščino na Slovenskem.

Kontakt: 031 348 042
Kraj: Sedovec

Več o Sedovški domačiji.

DVOREC JELŠE

Dvorec je ravno prav odmaknjen od mestnega vrveža, da omogoča odklop v neokrnjeni naravi. Tu se lahko sprehodite, sprostite, napolnite z energijo. Ogledate si lahko drevored, kjer najdete tudi mnogo zaščitenih dreves.

Kontakt: 031 348 042
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Več o dvorcu Jelše.

TINSKO

Posebnost tinskega vrha sta dve cerkvi, postavljeni druga ob drugi; cerkev Matere Božje in cerkev sv. Ane. Legenda pravi, da je bilo nekoč Tinsko poraslo z gostim grmovjem. V dobi Celjskih grofov se je tod sprehajala ena izmed njihovih gospodičen in se tam izgubila. Grofje so se zaobljubili, če izgubljeno deklico najdejo živo in zdravo, bodo tik ob cerkvi sv. Ane zgradili še eno cerkev.

Cerkev sv. Ane je grajena v gotskem slogu konec 14. stoletja. V notranjosti je ohranjena freska Marijine smrti, datirana v prvo polovico 15. stoletja. Cerkev Matere Božje je bila zgrajena v drugi polovici 15. stoletja. Na Tinskem se romarji v procesiji z lučkami zberejo vsako leto 14. Avgusta zvečer.

Tinsko se ponaša z ugodno lego za vzgajanje trte. Pogled z vrha nas popelje prek številnih vinogradov. Tam raste tudi več kot 400 let stara Peterlinova bukev.

Kontakt:
Kraj: Tinsko